viralno

Subaru Impreza 22B STI / Samobor

13.04.2019.

Da, dobro ste pročitali. Na fotografijama se zaista nalazi mitska Impreza 22B STI, a da bi stvar bila još interesantnija, riječ je o jedinom primjerku s hrvatskom adresom. Vjerojatno i šire, puno šire. Dižite kredite, razbijajte kasice, jer se ovaj djelić povijesti - prodaje!

KOLIKO IH JE PROIZVEDENO?

Najpoželjnija Impreza svih vremena predstavljena je 1998. godine povodom obilježavanja Subaruovog trećeg uzastopnog naslova konstruktora u Svjetskom prvenstvu u reliju (WRC), koji se poklopio s 40. godišnjicom japanske marke.

Vrijedne ruke sklopile su 400 komada za japanskog tržište, koji su prema urbanoj legendi rasprodani u svega pola sata! Naknadno su sastavljena još 24 komada, 16 za Veliku Britaniju, pet za Australiju, dok su preostala tri korištena kao testna vozila.

Vrhunski primjerak s naših prometnica nosi redni broj 148, dok je redni broj 13 preskočen iz praznovjera.

KAKO JE DOBILA IME?

Nekoliko je teorija o tome. Jedna kaže kako oznaka 22B predstavlja obujam motora od 2,2 litre te proizvođača amortizera Bilstein, a druga kako je riječ o obujmu motora i Subaruovoj internoj oznaci za turbo. Prema trećoj teoriji, riječ je o heksadecimalnom kodu za broj 555, koji se odnosi na marku cigareta State Express 555, čiji vlasnik je dugogodišnji Subaruov partner, duhanski gigant British American Tobacco.

KOLIKO JE KONJA POD POKLOPCEM?

Subaru Impreza 22B STI bazira se na modelu WRX Type R, a opremljena je 2,2-litarskim bokserom (EJ22) te pet-stupanjskim 'šaltungom' i pogonom na sva četiri kotača sa središnjim diferencijalom Driver Controlled Centre Differential (DCCD). Na vagu donosi 1270 kg.

Benzinac prema tvrdnjama proizvođača razvija 280 KS pri 6000 o/min, uz 363 Nm zakretnog momenta pri 3200 o/min, no performanse automobila daju naslutiti kako je i nešto snažniji. Papreni kupe, naime, do stotke ubrzava za 5,3 sekunde, uz maksimalac od preko 240 km/h.

KOLIKA JE CIJENA?

Primjerak s naših prometnica odnedavno se prodaje, i to za vrtoglavih 150,000 eura, odnosno oko 1.100.000 kuna prema aktualnom tečaju! No prije nego što pomislite kako je cijena neopravdana, pročešljajte strane oglasnike.

Subaru Impreza 22B STI Impreza WRX Impreza WRX STI Impreza Samobor

POPULARNO