viralno

Samogradnja Cosmopolit / Split

01.01.2022.

Nesvakidašnja kreacija s fotografija djelo je hrvatskih ruku, a riječ je o prototipu sportskog dvosjeda kojega je početkom devedesetih izradio splitski ugostitelj i dizajner Zlatko Vukušić.

Danas već legendarni Cosmopolit karakteriziraju udubljen prednji poklopac, vjetrobransko staklo i krov, zbog čega ostvaruje iznimno nizak koeficijent otpora zraka od 0,32 Cd.

Neobičan dizajn privukao je brojne znatiželjnike iz autoindustrije, pa tako i Giotta Bizzarrinija, bivšeg glavnog inženjera Ferrarija, na čiju preporuku Vukušić odlazi u Maranello 1992. godine.

Dvije godine kasnije, usprkos hvalospjevima na račun hrvatskog konstruktora, talijanski proizvođač odustaje od projekta, navodno zbog nesuglasica oko cijene otkupa patenta, a u priču se uključio Mercedes-Benz.

Nijemci su izradili model automobila u mjerilu 1:5 i testirali ga u zračnom tunelu, gdje je ostvario odlične rezultate i nadmašio njihove modele za pedesetak posto u pogledu aerodinamičkih karakteristika.

Nažalost, priča je ponovno zapela na cijeni, nakog čega se Vukušić vratio svom uobičajenom (čitaj: kontroverznom) životu i vođenju obiteljskog lokala znakovitog imena Ferrari, a automobil je jednostavno prepušten zubu vremena.

Vrijedi dodati kako je za bazu projekta iskorišten Nissan Silvia (S12), dok su pogonski agregat i mjenjačka kutija posuđeni od Ferrarija 308. Cosmopolit je 1994. izložen na salonu automobila u Bologni, a godinu poslije u Ženevi i Frankfurtu.

Samogradnja Cosmopolit Split

POPULARNO

M760e xDrive

7

RS6 Avant

8